Polityka prywatności

Polityka prywatności

Napisaliśmy tę politykę prywatności, aby wyjaśnić, zgodnie z postanowieniami ogólnego rozporządzenia o ochronie danych UE, jakie informacje gromadzimy, w jaki sposób korzystamy z danych i jakie opcje masz jako odwiedzający tę stronę.

Niestety, z natury rzeczy te wyjaśnienia brzmią bardzo technicznie, ale staraliśmy się opisać najważniejsze rzeczy w prosty i jasny sposób.

Automatyczne przechowywanie danych

Odwiedzając dzisiejsze strony internetowe, niektóre informacje są automatycznie tworzone i przechowywane, jak i na naszej stronie.

Jeśli odwiedzasz naszą witrynę tak, jak jest teraz, nasz serwer internetowy (komputer, na którym jest przechowywana ta strona) automatycznie zapisuje dane, takie jak adres IP urządzenia, adresy odwiedzanych podstron, dane przeglądarki (np. Chrome, Firefox, Edge, …) oraz datę i godzinę. Nie używamy tych informacji i zazwyczaj ich nie ujawniamy, ale nie możemy wykluczyć, że będą one widoczne w przypadku niezgodnego z prawem zachowania.

Przechowywanie danych osobowych

Dane osobowe, które przesyłasz do nas drogą elektroniczną na tej stronie, takie jak imię i nazwisko, adres e-mail, adres lub inne dane osobowe w trakcie przesyłania formularza lub komentarzy na blogu, zostaną przekazane przez nas wraz z czasem i adresem IP. Adres używany wyłącznie w określonym celu, bezpieczny i nie ujawniany stronom trzecim.

Dane osobowe wykorzystujemy wyłącznie do komunikacji z odwiedzającymi, którzy wyraźnie wymagają kontaktu i obsługi usług i produktów oferowanych na tej stronie. Nie ujawnimy twoich danych osobowych bez zgody, ale nie możemy wykluczyć, że te informacje będą widoczne w przypadku niezgodnego z prawem zachowania.

Jeśli wyślesz nam dane osobowe za pośrednictwem poczty e-mail – poza tą witryną – nie możemy zagwarantować bezpiecznej transmisji i ochrony Twoich danych. Zalecamy, abyś nigdy nie wysyłał poufnych danych przez e-mail.

Twoje prawa

Zasadniczo masz prawo do informacji, poprawiania, usuwania, ograniczania, przenoszenia danych, odwołania i sprzeciwu. Jeśli uważasz, że przetwarzanie Twoich danych narusza przepisy o ochronie danych lub jeśli Twoje roszczenia dotyczące ochrony danych zostały w inny sposób naruszone, możesz złożyć skargę do organu nadzoru. W Austrii jest to organ ochrony danych, którego strony internetowe można znaleźć na stronie https://www.dsb.gv.at/.

Cookies

Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie HTTP do przechowywania danych użytkownika.
Cookie to krótki pakiet danych, który jest wymieniany między przeglądarką internetową a serwerem WWW, ale jest całkowicie bez znaczenia dla użytkownika i tylko dla aplikacji internetowej, np. Jako sklep internetowy otrzymuje znaczenie, takie jak zawartość wirtualnego koszyka na zakupy.
Istnieją dwa rodzaje plików cookie: własne pliki cookie są tworzone przez naszą witrynę, a zewnętrzne pliki cookie są tworzone przez inne witryny (np. Google Analytics).
Istnieją trzy kategorie plików cookie: niezbędne pliki cookie, które zapewniają podstawową funkcjonalność witryny, funkcjonalne pliki cookie w celu zapewnienia wydajności witryny i ukierunkowane pliki cookie w celu poprawy wygody użytkownika.
Używamy cookies, aby nasza strona była bardziej przyjazna dla użytkownika. Niektóre pliki cookie są przechowywane na urządzeniu, dopóki ich nie usuniesz. Pozwalają nam rozpoznawać Twoją przeglądarkę podczas następnej wizyty.
Jeśli tego nie chcesz, możesz skonfigurować przeglądarkę tak, aby informowała Cię o ustawieniach plików cookie i zezwalasz na to tylko w indywidualnych przypadkach.
Zawsze możesz usunąć pliki cookie, które są już na Twoim komputerze lub wyłączyć pliki cookie. Procedura ta różni się w zależności od przeglądarki, najlepiej poszukaj w Google instrukcji dotyczących terminu “usuń ciasteczka chrome” lub “wyłącz obsługę plików cookie chrome” w przypadku przeglądarki Chrome lub wymień słowo “chrome” na nazwę przeglądarki, np. B. edge, firefox, safari off.
Jeśli zazwyczaj nie pozwalasz nam używać plików cookie, ja. wyłącz je za pomocą ustawień przeglądarki, niektóre funkcje i strony mogą nie działać zgodnie z oczekiwaniami.

Newsletter

Jeśli subskrybujesz nasz newsletter, przesyłasz powyższe dane osobowe i daje nam prawo do kontaktu z tobą za pośrednictwem poczty elektronicznej. Używamy danych zapisanych w rejestracji do newslettera wyłącznie do naszego newslettera i nie przekazujemy tego dalej.

Jeśli zrezygnujesz z subskrypcji newslettera – znajdziesz link w każdym biuletynie na dole – wtedy usuniemy wszystkie dane, które zostały zapisane przy rejestracji do newslettera.

Polityka prywatności Google Analytics

Korzystamy z Google Analytics firmy Google Inc. (1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043, USA) w celu statystycznej analizy danych odwiedzających. Google Analytics stosuje ukierunkowane pliki cookie.

Więcej informacji na temat warunków korzystania i prywatności można znaleźć na stronie http://www.google.com/analytics/terms/pl.html lub https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=pl.

Pseudonymization

Naszą troską w sensie RODO jest poprawa naszej oferty i naszego wyglądu internetowego. Ponieważ prywatność naszych użytkowników jest dla nas ważna, dane użytkownika są pseudonimiczne. Przetwarzanie danych odbywa się na podstawie przepisów prawnych § 96 Abs 3 TKG, a także rodzaju 6 EU-DSGVO Abs 1 a) (zgoda) i / lub f (uzasadnionego interesu) RODO.

Dezaktywacja zbierania danych przez Google Analytics

Dodatek do przeglądarki w celu wyłączenia skryptu Google Analytics JavaScript (ga.js, analytics.js, dc.js) umożliwia odwiedzającym witrynę zapobieganie wykorzystywaniu danych przez Google Analytics.

Możesz zapobiec gromadzeniu przez Google danych wygenerowanych przez plik cookie i związanych z korzystaniem z witryny oraz przetwarzaniem tych danych przez Google, pobierając i instalując wtyczkę do przeglądarki dostępną pod następującym linkiem: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl.

Dodatek Google Analytics do przetwarzania danych

Zawarliśmy bezpośrednią umowę z Google dotyczącą korzystania z Google Analytics, akceptując “Dodatek do przetwarzania danych” w Google Analytics.

Więcej informacji na temat dodatku Google Analytics można znaleźć na stronie https://support.google.com/analytics/answer/3379636?hl=en&utm_id=ad.

Anonimizacja adresów IP Google Analytics

Zaimplementowaliśmy anonimizację adresu IP Google Analytics na tej stronie. Ta funkcja została opracowana przez Google w celu umożliwienia tej witrynie przestrzegania obowiązujących praktyk dotyczących prywatności i zaleceń lokalnych organów ochrony danych, gdy zabraniają one przechowywania pełnego adresu IP. Anonimizacja lub maskowanie adresu IP odbywa się, gdy tylko adresy IP dotrą do sieci gromadzenia danych Google Analytics i zanim dane zostaną zapisane lub przetworzone.

Więcej informacji na temat anonimizacji IP można znaleźć na stronie https://support.google.com/analytics/answer/2763052?hl=pl.

Google Analytics dane demograficzne i zainteresowania

Włączyliśmy funkcje raportowania reklam w Google Analytics. Raporty demograficzne i raporty zainteresowań obejmują wiek, płeć i zainteresowania. Dzięki temu możemy – bez możliwości przypisywania tych danych osobom indywidualnym – w celu uzyskania lepszego obrazu naszych użytkowników. Dowiedz się więcej o funkcjach reklamowych na https://support.google.com/analytics/answer/3450482?hl=pl_AT&utm_id=ad.

Możesz przestać używać czynności i informacji z konta Google w sekcji “Ustawienia reklamowe” na stronie https://adssettings.google.com/google za pomocą pola wyboru.

Polityka prywatności Facebooka

Korzystamy z funkcji Facebooka, sieci mediów społecznościowych Firma Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbor, Dublin 2 Ireland.
Jakie funkcje (wtyczki społecznościowe) oferuje Facebook, możesz przeczytać na https://developers.facebook.com/docs/plugins/.
Odwiedzając naszą stronę internetową informacje mogą być przesyłane do Facebooka. Jeśli masz konto na Facebooku, Facebook może powiązać te informacje z Twoim osobistym kontem. Jeśli tego nie chcesz, wyloguj się z Facebooka.
Polityka prywatności, którą gromadzi Facebook i jak z nich korzysta, można znaleźć na stronie https://www.facebook.com/policy.php.